Wat is de beste tijd om online vacatures te plaatsen?

Hoe zorg je ervoor dat een online vacature flink wat mensen bereikt? Natuurlijk, de juiste kanalen, een aansprekende functienaam, een pakkende titel met de juiste trefwoorden: het helpt allemaal. Toch kan de vacature haar doel voorbijschieten wanneer deze op het verkeerde moment wordt geplaatst. Timing kan namelijk een hoop verschil maken in het bereik. En als recruiter of werkgever kun je hier, met de juiste data op zak, gemakkelijk op inspelen.

In dit artikel zal ik me richten op de vraag: wanneer zijn de meeste werkzoekenden online? Zo hoop ik (corporate) recruiters en werkgevers wat inzicht te bieden in het surfgedrag van werkzoekenden. Hiertoe maak ik onder meer gebruik van data van de grotere vacaturesites, die beschikbaar zijn via SimilarWeb.com. Daarnaast bekijk ik met behulp van Google Trends de momenten waarop mensen op Google zoeken naar vacatures en neem ik ook de bezoekersstatisieken van Vacatures.nl mee.

Natuurlijk zijn er meerdere factoren die het ideale moment van plaatsing beïnvloeden (bijvoorbeeld: op welk moment solliciteren de meeste werkzoekenden en op welk moment worden de meeste concurrerende vacatures geplaatst), maar op deze factoren zal ik in een later artikel terugkomen.

Tijdstip van plaatsing online vacatures

Wanneer je een vacature plaatst, wil je dat deze zo snel mogelijk door veel mensen wordt gezien. En aangezien de meest recente vacatures meestal bovenaan staan, bereik je de meeste mensen door tijdens (of net vóór) prime time te posten. Maar wanneer is dat?

De gemiddelde dag op vacaturesites ziet er, wat betreft bezoekersaantallen, grofweg als volgt uit*:
vacaturesites bezoekersaantallen
Vanaf vroeg in de ochtend loopt het aantal bezoekers gestaag op, met een piek rond elf uur. Daarna is een lichte lunchdip en een zwaardere dinerdip te zien. Dan volgt een klimmetje, maar rond 22.00 uur uur is het voor de meesten genoeg geweest. Eerste take away voor vacatureplaatsers: tussen 11.00 en 16.00 uur is het bereik het grootst. Post dus tijdens deze periode, of net ervoor.

Dag van de week

Wanneer je kijkt naar de ontwikkeling gedurende de week, dan krijg je voor het bezoekersaantal op vacaturesites de volgende grafiek*:
bezoekersaantal op vacaturesites

Veel bezoekers dus op maandag, waarna de drukte geleidekijk afneemt gedurende de werkweek. In het weekend maakt de grafiek een duikeling: vooral op zaterdag gunnen werkzoekenden zichzelf wat ontspanning. De slimste dagen om een vacature te plaatsen zijn dus, op basis van bovenstaande grafiek, de maandag en dinsdag.

Verloop per jaar

Iets minder makkelijk om rekening mee te houden, maar wel interessant, is de ontwikkeling van het aantal bezoekers gedurende het kalenderjaar. De volgende grafiek biedt inzicht in de populariteit van de zoektermen ‘vacature’ en ‘vacatures’ in Google*:
Vacature zoekopdrachten per maand

De absolute piek bevindt zich in het begin van het jaar en heeft alles te maken met goede voornemens. Na een enthousiaste januarimaand zijn, behalve de oliebollenkilo’s, ook de sollicitatieaspiraties weer even verdwenen. Een lichtjes dalende lijn tot aan halverwege juni is het gevolg, waarna het ineens steil naar beneden gaat. Eind augustus gaat de lijn weer omhoog richting een nieuwe piek in september en oktober. November is redelijk, december dramatisch. Gelukkig zijn de feestdagen en bijbehorende goede voornemens alweer dichtbij.

Wat hebben we hieraan?

Zoals gezegd, het aantal bezoekers op vacaturesites en het zoekgedrag in google zijn niet de enige factoren van belang wanneer je kijkt naar het ideale moment van vacatureplaatsing. Toch kun je deze gegevens als werkgever of recruiter wel degelijk in je voordeel gebruiken.

Wat de ontwikkeling per jaar betreft: natuurlijk gaat niemand vier maanden wachten met het uitzetten van een vacature, maar toch levert deze kennis wel wat op. Zo kun je bijvoorbeeld de vacatures die in juli geplaatst worden, beter wat langer uit laten staan voor een optimaal resultaat. En in januari of oktober kun je weer met een veel kortere looptijd af.

Verder: plaats je vacature liever wat eerder in de week (liefst op maandag of dinsdag) en houd rekening met de drukke periode op vacaturesites (grofweg tussen 11.00 en 16.00 uur). En wees je ervan bewust dat het in de zomermaanden wat langer kan duren voordat er voldoende publiek bereikt is. Maar bovenal: denk na over het moment van plaatsen. Varieer, vergelijk en bepaal wat in jouw geval het beste werkt. De tijd zal het leren.

*De gebruikte getallen in de grafieken zijn normaliseringen

Martijn van Lith

Martijn van Lith is tekstschrijver voor Vacatures.nl. Op RecruitingRoundtable blogt hij over arbeidsmarktcommunicatie en opvallende ontwikkelingen in de wereld van recruitment. Contact: martijn@vacatures.nl

Martijn van Lith has 1 posts and counting. See all posts by Martijn van Lith

2 gedachten over “Wat is de beste tijd om online vacatures te plaatsen?

  • 29/04/2018 om 13:16
    Permalink

    Beste Martijn,
    Heel interessant onderzoek dit! Denk je dat de data vergelijkbaar zouden zijn moest je het onderzoek nu opnieuw doen? Zouden er veel verschillen zijn tussen België en Nederland?
    Alvast bedankt voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.