Recruiters zijn net mensen (76): Recruiters stammen af van de apen

oermens-naar-mensJaren geleden is er een groepsgedrag proef gedaan met apen. In een kooi zitten meerdere apen en er hangt een touw. Boven aan het touw zit een tros bananen. Al snel gaat een aap naar boven om een banaan te pakken. Voordat hij deze bereikt, krijgen alle apen een flinke lading water over zich heen. Hetzelfde gebeurt bij nummer twee. Een derde poging wordt ondernomen, maar de leider verhindert dit. Apen houden niet van een douche.

Kort hierna wordt een willekeurige aap vervangen. Deze ziet de bananen en wil naar boven. Ook deze aap wordt dit onmogelijk gemaakt. Vervolgens zijn alle apen een voor een vervangen door nieuwe apen. Iedere keer onderneemt de nieuwe aap een poging de bananen te bereiken.

Als alle apen vervangen zijn, gaat het gedrag door. Komt er een nieuwe aap, dan wordt deze belet naar boven te klimmen zonder dat de apen weten waarom!

Bij het opstellen van functieprofielen gebeurt iets vergelijkbaars. In plaats van bij iedere nieuwe vacature kritisch te kijken naar het profiel, de taken, verantwoordelijkheden en bijbehorende competenties en vaardigheden, wordt hooguit de bedrijfsinformatie aangepast en is er een nieuw functieprofiel waarmee de recruiter aan de slag moet.

Waarom wordt er niet geïnventariseerd bij de huidige afdeling/collega’s? Bij HR? Bij de (hiring) manager? Bij de directeur of eigenaar die aan kan geven waar de  organisatie heen gaat de komende 5 jaar? En laten we niet vergeten, bij de vertrekkende medewerker?

Informatie die hieruit komt, zal antwoord geven op vragen als: Welke problemen ontstaan er als de functie niet snel wordt ingevuld? Wat moet er veranderen in de functie, taken en competenties/vaardigheden? Zijn er problemen die direct opgepakt moeten worden? Welke vaardigheden moet de kandidaat hebben omdat het de afdeling/bedrijf anders pijn gaat doen? Waar ligt de grootste uitdaging in deze baan? Wat doen de beste medewerkers in deze functie ander dan gemiddelde? Wat zijn de 4 kerntaken en hoeveel uur is men hier in de week mee bezig?

Zo zijn er nog talloze vragen waar een sollicitant en dus ook een recruiter graag antwoord op krijgt. Mensen lijken op apen. En recruiters? Dat zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Eén gedachte over “Recruiters zijn net mensen (76): Recruiters stammen af van de apen

  • 11/03/2014 om 10:53
    Permalink

    Veel ‘recruiters’ zijn stuurlui aan wal, die liever een loods zoeken die het SCHIP kent, dan één die de WATEREN kent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.