Top 10 van veelgemaakte fouten in het cv en motivatiebrief

Uit eigen ervaring volgt mijn top 10 van veelgemaakte fouten in cv’s of motivatiebrieven waardoor ik jouw sollicitatie negatief, kan beoordelen. Of andere kandidaten als ‘beter geschikt’ om uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek:

  1. De meest gemaakte fout: onvoldoende focus. Sommige kandidaten melden dat ze IT Manager, Project/Programma Manager en Contractmanager zijn of hier naar op zoek zijn. Dat komt over als schieten met hagel. Meestal zoeken we een echt ervaren specialist waarvoor deze functie een logische vervolgstap is.
  2. In het verlengde hiervan, als in het brief of cv staat dat je op zoek bent naar een functie als afdelingsmanager dan is het niet logisch om te solliciteren op de vacature van Projectmanager.
  3. Teveel informatie vermelden en niet in staat zijn om kernachtig je expertise, en resultaten te verwoorden. Sommige cv’s bevatten 20 opsommingtekens van taken die gekopieerd zijn uit een standaard functiebeschrijving. Vijf aspecten van je vakmanschap en het resultaat daarvan is het maximum om het leesbaar te houden.
  4. Het cv moet in een oogopslag – letterlijk in seconden – duidelijk maken dat jij de specialist bent die we zoeken. Vermeld de situatie van een of meer (IT) projecten, de ondernomen acties en de behaalde resultaten zo concreet mogelijk. Ook budget, namen van klanten, grootte projectteam, specifieke IT applicaties, en dergelijke benoemen helpt om een beter begrip te krijgen van de omgeving waarin je hebt gewerkt.
  5. Werkervaring langer dan 10 jaar geleden is niet meer relevant en kan samengevat worden in 1-3 regels. We zijn niet op zoek naar kandidaten die een vergelijkbare functie 10 jaar geleden gedaan hebben.
  6. Niet vloeiend Nederlands beheersen en solliciteren bij een Nederlandse organisatie. Bij dit type bedrijf kun je verwachten dat overleggen en de documentatie in het Nederlands zijn. Spelfouten maken mag overigens best, dat is menselijk, maar dit werkt direct in je nadeel als accuraatheid of documenteren een belangrijk aspect is van het werk.
  7. Geen data of periodes vermelden. Dat je een periode op zoek bent naar werk is niet erg maar probeer dit niet te verdoezelen. Het roept alleen maar vragen op. We willen weten wat de meest recente ervaring was om te kunnen bepalen in hoeverre dit aansluit op het ideale profiel.
  8. Lange reistijden kunnen mensen vroeg of laat opbreken. Ze belemmeren een goede balans tussen werk en privé, knagen aan vrije tijd en sociale contacten. Dat afbreukrisico willen we tot een minimum beperken. Wil je wel op kamers of verhuizen voor je werk, vermeld dit dan.
  9. Geen motivatiebrief. Op zich niet een heel belangrijk aspect maar kandidaten die de moeite hebben genomen om te laten zien dat ze onze organisatie kennen of een andere duidelijk link leggen met de vacature, bijvoorbeeld een netwerkcontact, genieten de voorkeur.
  10. Geen LinkedIn profiel. Het hebben van een online profiel is een pré. Bij gelijke geschiktheid hebben kandidaten die actief (zakelijk) netwerken en passie tonen voor hun vak de voorkeur.

Note: zoals je kunt lezen is deze beschrijving van de top 10 meer gericht op de IT professional maar dezelfde fouten worden gemaakt in iedere functiecategorie.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

4 gedachten over “Top 10 van veelgemaakte fouten in het cv en motivatiebrief

  • 25/10/2013 om 15:16
    Permalink

    Opmerking 10 slaat werkelijk als kut op Dirk. Als iemand geen online profiel heeft, maar wel geschikt voor de functie, moet hij/zij gewoon worden aangenomen!

  • 25/10/2013 om 17:32
    Permalink

    @Alex Iedereen die solliciteert vindt zichzelf geschikt voor de functie. Maar dan zal je eerst aan tafel moeten komen bij de werkgever… Mijn punt is dat alleen een cv niet altijd volstaat. Voor sommige functies of bedrijven kan een sterk (online) netwerk of reputatie net dat extra zijn waardoor je wel uitgenodigd wordt.

  • 03/11/2013 om 20:38
    Permalink

    Dag Jacco,

    Voor onze organisatie is juist een motivatiebrief erg belangrijk. Hierin kan de sollicitant zijn of haar motivatie toelichten. Natuurlijk moet de achtergrond/inhoud (lees cv) wel kloppen. Maar de sollicitatie- of motivatiebrief is een soort podium waarin je kunt laten zien waarom jij DE kandidaat bent voor de functie. Uit die brief blijkt ook al een stukje verdieping in het bedrijf en de functie. De effort die iemand erin steekt wordt vaak dubbel en dwars terug betaald. Solliciteren en meerdere brieven schrijven die allemaal even enthousiast zijn is niet eenvoudig, maar loont wel.

  • 03/11/2013 om 21:33
    Permalink

    @Romée Ik begrijp je redenering. Een goede motivatie is belangrijk. Maar om als kandidaat goed te kunnen motiveren dat de functie/bedrijf ook echt passend is, moet er naar mijn mening eerst een gesprek plaatsvinden. Je kunt niet verwachten dat iemand, die nog nooit een stap in het bedrijf heeft gezet, op basis van een vacaturetekst een oprecht enthousiast verhaal kan vertellen.

    Bovendien, ik wil niet selecteren op de beste motivatiebrief omdat ik weinig/geen relatie zie met de kwaliteit aan het eind van het proces. Ik denk niet dat je dan de beste kandidaat selecteert maar de beste sollicitant…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.