Recruiters zijn net mensen (61): Recruiters are liars or useless

Greg Savage schrijft in zijn blog van 16 april: Recruiters are liars and scumbags. Google says so. In navolging van Greg Savage ben ik eens gaan surfen.

Wat bedoelt Greg? In het kort. Als je in Google een woord typt, dan komt ’s werelds grootste zoekmachine met de meest voorkomende vervolgwoorden. Wanneer je “recruiters are” typt, komen er niet al te vriendelijke termen naar boven. Hier gaat de Greg’s blog over.

Aangezien we in Nederland zijn, ben ik gaan in onze taal gaan Googlen. Toch wel wat verrast, kwamen er bij “recruiters zijn”, slechts twee opties. Recruiters zijn net mensen en wat zijn recruiters. Leuk als je deze blog schrijft, maar niet spannend als je de blog van Greg leest. Presteert de Nederlandse recruiter zo goed?

Graag zou ik met ja antwoorden. Helaas weten wij beter. Recruiters staan ook bij ons niet bovenaan de lijstjes met meest betrouwbare en zinvolle beroepen. Al moet ik zeggen dat de termen leugenaar, zinloos en eikel hier niet vaak voorkomen. Althans, niet volgens Google. Wat sollicitanten en werkgevers van recruiters vinden, kom je wel tegen op internet en dus bij Google, maar het gaat hier  allemaal iets genuanceerder.

Recruitment is een wereldwijd geaccepteerde term. Een recruiter is een schakel tussen werkgever en werknemer, tussen klant en kandidaat. Om te overleven in dit vak moet je zorgen voor een goede afstemming tussen vaag en aanbod. Dat is zo in Australië, Europa en Nederland. Daarnaast moet er passie zijn. Passie voor het vak, voor mensen en voor een match. Recruiters helpen werkgevers en werknemers elkaar te vinden. Waarom? Omdat recruiters vooral sociaal zijn, net als mensen.

Recruiters zijn net mensen

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

7 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (61): Recruiters are liars or useless

  • 23/07/2013 om 08:46
    Permalink

    Vast een typefout, maar oh zo waar: want vaak is het een zaak tussen het afstemmen van een vage functie-omschrijving en hetgeen de sollicitant te bieden heeft. Althans, zo heb ik het als sollicitant ervaren, misschien dat recruiters dat ook hebben…

  • 23/07/2013 om 08:46
    Permalink

    Het ging dus om de quote:
    Om te overleven in dit vak moet je zorgen voor een goede afstemming tussen vaag en aanbod.

  • 23/07/2013 om 10:23
    Permalink

    @Dema nu zou ik kunnen zeggen dat het bewust gedaan is (want ik deel je mening), maar eerlijk gezegd is het een typfout. Wel eentje die ik zeker laat staan!

  • 23/07/2013 om 11:58
    Permalink

    Recruiters, daar heb ik als Beta-man nooit zoveel aan gehad. Ze snappen mijn vak gewoon niet en stellen de meest stompzinnige vragen. In de lijn solliciteren gaat beter, daar snappen ze wat ik doe.
    Maar het lijkt wel of iedereen recruiter kan worden, zie onze premier. 7 jaar geschiedenis gestudeerd en dan aan de slag als recruiter bij een ijsjesfabriek. Tsja.

  • 23/07/2013 om 12:22
    Permalink

    @Herbert hoe complexer hoe meer kennis de recruiter moet hebben, daar kan ik me wel in vinden. Dat deze er (vaak) niet is, is helaas ook waar. Klein argument voor de recruiter, de mens, de passie en kracht vormen meestal de belangrijkste factoren voor wel of niet succesvol zijn. Neemt niet weg dat een goed gesprek voeren, lastig is met iemand die jouw taal niet spreekt. En ja, iedereen kan recruiter worden, maar daar tegenover kan iedereen ook premier worden! Mooi toch.

  • 24/07/2013 om 08:00
    Permalink

    @Herbert ik begrijp je, ik ben recruiter voor een beroepsgroep wat de meeste recruiters niet begrijpen. Echter geldt ook hier; ervaring leert, en ook verdieping in het onderwerp en de personen. Een goede recruiter steekt daar ook veel tijd in. Echter is het is voor mij meestal niet nodig om tot in detail te weten hoe jouw dag eruit ziet, wat voor mij van belang is voor de selectie is of ik in jou zie wat de klant zoekt. Natuurlijk moet ik dit goed onder woorden zien te brengen. Als jij specifieke ervaring nodig hebt met systeem X, en jij geeft aan hoeveel ervaring je daarin hebt, moet ik dat kunnen kwantificeren in vergelijking met de rest, maar ik hoef zelf niet te kunnen werken met het systeem. Ik ben van mening dat er veel te veel onkundige recruiters zijn; maar tref jij de juiste, dan kan hij je prima naar een nieuwe werkgever begeleiden.

    note; dit is mijn mening in een werkgeversmarkt! in een werknemersmarkt zal het voor de onkundige recruiter steeds lastiger worden 🙂

  • 24/07/2013 om 08:14
    Permalink

    @Albert dank, mooi betoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.