Trendonderzoek: aantallen sollicitaties per vacature

Er wordt regelmatig geroepen dat er wel honderden reacties komen op geadverteerde vacatures. Maar hoeveel reacties ontvangt een organisatie nu werkelijk? En in hoeverre verschilt dit per functie, regio of branche? Welke trends zijn er te ontdekken in online sollicitaties? En wat is het effect geweest van de economische crisis?

Allemaal interessante vragen en er is zoveel ‘big data’ beschikbaar dat hier wel een antwoord op te vinden zou moeten zijn, zou je denken. Maar deze informatie is concurrentiegevoelig voor vacaturebanken en mediapartners zijn ook niet scheutig met het geven van deze informatie omdat zij mede hun toegevoegde waarde ontlenen aan een stuk advies hierin.

Desondanks ben ik op zoek gegaan naar deze informatie, verzameld en geanalyseerd met een aantal opvallende en bijzondere conclusies!

Monsterboard trendcijfers 2008-2012

Ik ben begonnen de vraag met betrekking tot het gemiddeld aantal sollicitaties per vacature neer te leggen bij Monsterboard, toch een van de oudste en meest toonaangevende vacaturebanken in Nederland.

Hieronder een grafiek die het aantal sollicitaties per vacature laat zien sinds begin 2008.

Men wilde de absolute cijfers helaas niet delen (de grafiek begint niet bij nul) maar wat men wel kon zeggen is dat de stijging die men gemiddeld ziet ligt tussen de 100 en 150%.  Ofwel, het aantal sollicitaties is sinds de crisis meer dan verdubbeld via Monsterboard.nl.

Deze verdubbeling komt overeen met cijfers uit andere bronnen zoals een onderzoek van IAEWS en actuele VONQ data. 

Aantal sollicitaties per vacature

De International Association of Employment Web Sites (IAEWS) is de brancheorganisatie voor de wereldwijde online HR-sector. Zij vertegenwoordigen meer dan 40.000 vacaturebanken over de hele wereld. Uit hun jaarlijkse onderzoek blijkt gemiddeld: 

Aantal sollicitaties 2012 2011
0 – 1 4% 16%
1.1 – 3 7% 11%
3.1 – 10 37% 17%
10.1 – 30 26% 9%
30.1 of meer 4% 3%
Onbekend 22% 44%

Hier komt het beeld duidelijk naar voren dat recruiters typisch tussen de 3 en 10 sollicitaties krijgen via vacaturebanken en in 26% van de gevallen tussen 10 en 30. Meer dan 30 sollicitaties komt bij slechts 4% van de geadverteerde vacatures voor. Weer een mythe ontkracht!

Opmerking: Ongeveer 30% van de kandidaten rond een sollicitatie ook daadwerkelijk af. Behalve als je als organisatie Taleo gebruikt of een ander onnodig complex sollicitatieformulier, dan ligt dit percentage typisch rond de 5% want sollicitanten haten dit.

De verschillen per categorie zijn zo groot dat deze cijfers op zichzelf ook niet heel veel zeggend zijn. Een partij die me verder kon helpen met deze verfijning op branches is VONQ.

Aantal sollicitaties per branche

VONQ meet alle online recruitment kanalen door en plaatst vacatures online voor hun klanten. Dat doen zij voor ruim 500 bedrijven en op 220 sites plus 700 partnersites. Ongeveer 5% van de sites waarop zij adverteren is een traditionele generieke vacaturebank. Hun onderzoeksdata is gebaseerd op meer dan 50.000 vacatures die op verschillende websites zijn uitgezet; nichewebsites (zoals StackOverflow), vacaturesites, social media en via Search Engines. Banners, mailings, etc. Daarmee zitten zij op een schat van informatie waarmee ze een uitstekend onderbouwd advies kunnen uitbrengen naar hun klanten.

Uit hun analyse van medio 2012 van de gebruikte (vacature)sites over de afgelopen 5 jaar, blijkt dat generieke vacaturesites, zoals Monsterboard, een totale stijging laten zien van 123% sinds medio 2008. Het beeld dat hier naar voren komt dus overeen met de cijfers van Monsterboard zelf.

Afbeelding: Gemiddeld aantal sollicitaties per vacature, per site (alle branches)

Als we dit verder opsplitsen naar branche valt op dat sites die zich richten op een niche een aanzienlijk sterkere groei hebben doorgemaakt. Binnen enkele branches zoals ICT en Techniek presteren nichesites momenteel zelfs beter dan generieke sites!

Afbeelding: Gemiddeld aantal sollicitaties per vacature, per site (Techniek)

Een ICT Recruiter heeft vandaag de dag 1,9x zoveel reacties te verwerken als in 2008. In de financiële hoek is het aanbod flink groter geworden, een Finance Recruiter kan nu ruim 4x zoveel reacties verwachten in vergelijking met een paar jaar geleden.

Afbeelding: Gemiddeld aantal sollicitaties per vacature, per site (Financieel)

Voor de branches ICT, Techniek, Zorg, Logistiek en Financieel kun je dus typisch 2-7 reacties verwachten per site (Vonq adverteert daarom dus op meerdere sites).

Maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Als je denkt dat 5 reacties op een vacature-advertentie op een generieke site normaal is dan heb je waarschijnlijk nog nooit geadverteerd voor een administratief medewerker. Uit een andere analyse van VONQ met betrekking tot de resultaten van Jobbird.com, een gratis generieke vacaturesite, bleek dat er 244 sollicitaties waren gekomen op 2 secretariële vacatures. Het is deze beroepsgroep die alle gemiddelden, zoals de eerder vermelde Monsterboard cijfers, ver naar boven trekt!

Afbeelding: meetresultaten plaatsing per functiecategorie op Jobbird Topbaan (bron: VONQ / onlinerecruitmentblog.nl)

De concurrentie voor secretarieel / administratief medewerker is trouwens altijd al hoog geweest zo blijkt uit de historische data van VONQ van de gebruikte (vacature)sites over de afgelopen 5 jaar:

Secretarieel      Generiek Niche
2007-2008 16,74 10,1
2008-2009 20,41 12,43
2009-2010 25,77 15,41
2010-2011 32,67 19,82
2011-2012 44,32 24,49

Tabel: Gemiddeld aantal sollicitaties per vacature, per site (Secretarieel)

Ook hier is het aantal sollicitaties bijna verdriedubbeld. We weten nu in ieder geval waar de uitspraak vandaan komt “dat er wel honderden reacties komen op geadverteerde vacatures”!

Met al deze informatie uitgesplitst op functiecategorie is de vraag hoeveel sollicitaties je kan verwachten bij betaalde vacatureplaatsingen nog altijd lastig te beantwoorden omdat het afhankelijk is van veel meer variabelen zoals de regio, hoe sterk je werkgeversmerk is, en natuurlijk de performance per site.

Want als je 28 sollicitaties krijgt op een vacature van financieel medewerker, is dat goed of slecht? Op deze vraag probeert onder andere CareerBuilder antwoord te geven met hun nieuwe Recruitment Performance Portal (lees: Benchmarking van sollicitaties voor bedrijven en sollicitanten). Na ruim 15 jaar online recruitment is er zoveel kennis en ‘big data’ op de arbeidsmarkt aanwezig, met voortdurende innovatieve technologische ontwikkelingen, dat de vraag welke online advertentiekanalen het meest effectief zijn steeds eenvoudiger te beantwoorden zal worden op microniveau.

© 2013 Jacco Valkenburg. Met dank aan Monsterboard, VONQ en Jeff Dickey-Chasins.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

7 gedachten over “Trendonderzoek: aantallen sollicitaties per vacature

  • 11/02/2013 om 10:42
    Permalink

    Dag Jacco,

    Zeer interessant werk, ontzettend inzichtelijk, dank hiervoor! Het is heel boeiend om te zien, hoe groot de verschillen zijn per sector en per type baan. Ook voor sollicitanten is dit belangrijke informatie, ik hoop van harte dat zij deze info tot zich zullen nemen. Ik zal het artikel in ieder geval via mijn eigen netwerk verspreiden.

    Met vriendelijke groet,
    Marlies Schipperheijn
    Alfa@work

  • 11/02/2013 om 11:24
    Permalink

    Ik mis de branche Communicatie in de afbeelding: “Meetresultaten plaatsing per functiecategorie op Jobbird Topbaan”. Ik heb nog geen jaar geleden een artikel gelezen over dat het haags communicatie museum iets van 450 sollicitaties had ontvangen op een communicatie vacature. Als ik kijk en luister naar mijn omgeving, dan valt deze branche ook onder de categorie van honderden vacatures.

  • 11/02/2013 om 14:24
    Permalink

    Jacco, Dank voor het overzicht en inzicht. Ik vermoed dat er ook nog verschil is in de verschillende regio’s. Ik heb in Brabant afgelopen jaar gesolliciteerd op P&O functies; aantal reacties als 170 en 200 kreeg ik regelmatig te horen. Dat past niet in het gegeven overzicht.

  • 11/02/2013 om 16:56
    Permalink

    @Adriana Er zijn een heleboel factoren die invloed hebben op het aantal sollicitaties zoals genoemd in het artikel. Locatie van de vacature is er een van. De cijfers van Vonq geven het gemiddeld aantal sollicitaties PER SITE aan. Omdat Vonq vacatures op meerdere sites plaats moet je deze gemiddelden vermenigvuldigen met het aantal sites! Bovendien zullen bedrijven ook direct en indirect via andere kanalen sollicitanten krijgen.

    @BRigit @ Adriana Ik heb geen aparte analyse gedaan voor P&O of Communicatie functies dus daar kan ik geen commentaar op geven.

  • 12/02/2013 om 09:39
    Permalink

    Heel zinvol deze cijfers Jacco, dank je wel! Ik mis wel de Communicatie branche en de sociale dienstverlening, b.v. de site OneWorld.nl voor de ontwikkelingssector.
    Het geheel geeft wel een genuanceerd inzicht. Het ondersteunt de reactie van veel organisaties/bedrijven niet, dat ‘we niet inhoudelijk kunnen reageren omdat er ‘zoveel’ reacties binnen kwamen’.
    Mijn ervaring als sollicitant: 100 reacties te krijgen op een recruiters functie, 322 op een communicatie vacature bij Oxfam… Open deur: het blijft voorlopig een grillige markt.
    Irma
    Senior Recruiter

  • 14/02/2013 om 23:58
    Permalink

    In de communicatiebrance kom ik ook hoge aantallen tegen. 300 tot 500 sollicitaties per vacature is geen uitzondering.

  • 19/04/2013 om 16:51
    Permalink

    Geachte Heren:

    Heeft u ook gekeken naat leefdtijd want vanaf 50 jaar en ouder is het een heel andere ( slechter ) beeld ben zelf 61 jaar en ben nu al aan de 105 sollicitatie brief .
    Ben zelf verkoper geweest al 40 jaar waarvan 16 jaar een eigen juweliersbedrijf gehad met 5 man personeel.. Ik krijg gewon brieven terug waarin staat dat ik te oud ben.
    Hopelijk kunt u eens een ander onderzoek doen van boven de 50 jaar.
    met vriendelijke groet Peter Heimans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.