Recruiters zijn net mensen (33): Plaatsen bedrijven fake vacatures?

Er zullen genoeg werving & selectiebureaus zijn die fake vacatures uitzetten. Laten we er niet omheen draaien. Over de kwalificatie fake, kun je discussiëren. Wanneer is een vacature fake? Bestaat deze helemaal niet? Wat als deze ingevuld is, maar nog op de site staat? Of wanneer je enkel een 100% matchende kandidaat mag voorstellen en deze niet in de database hebt en dus uitzet? Fake? Zijn er echter ook bedrijven die fake vacatures uitzetten?

Ook hier hoeven we niet roomser te zijn dan de Paus. Natuurlijk! Virtual benchen is van alle tijden. Wie wil nu niet een potentieel aan cv’s. Een stapeltje toppers die je later kunt benaderen als er daadwerkelijk een vacature is?

Met virtual benchen wordt bedoeld dat je een reservebank creëert. Nu in contact komen met kandidaten die je over 5 jaar nodig hebt. Als manager/leidinggevende bouw je een (kandidaten)netwerk waarmee ook jouw waarde toeneemt. Solliciteer je zelf, dan is het hebben van dit kandidatennetwerk een mooie plus!

Drink af en toe een kop koffie met de virtual benchers. Nodig ze uit voor een open dag. Een business uitje. Laat een mogelijke toekomstige collega wennen aan het bedrijf, nieuwe collega’s en vooral aan jou. Komt er uiteindelijk een plekje vrij, omdat iemand weg moet (wat jij als leidinggevende voelde aankomen? De organisatie een andere kant op gaat (wat jij als manager wist)? Het contact is er al, een telefoontje en een aanbieding is zo gedaan.

Niet alle vacatures die bedrijven uitzetten hoeven ingevuld te worden. Zijn hier cijfers van bekend? Niet dat ik weet. Is dit iets wat je wil weten? Voegt het iets toe om te weten of de vacature waar jij op reageert wel of niet bestaat, als je het (nu) niet geworden bent?

Corporate recruiters worden ook ingezet om reservespelers te vinden. Soms is het helemaal niet erg reserve te zijn. Als het net boven jouw niveau is, kan dit zelfs wenselijk zijn. Maar voor iedereen geldt dat liever voor ‘t eggie gespeeld wordt. En recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

7 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (33): Plaatsen bedrijven fake vacatures?

  • 28/11/2012 om 11:12
    Permalink

    Pas wel op dat je daarbij niet doorslaat. Toen ik nog studeerde werd je doodgegooid met aanbiedingen (althans, ik wel). Allemaal heel leuk en heel interessant, maar op gegeven moment merkte ik bij mezelf dat ik het allemaal niet zo serieus meer nam. Ik merkte namelijk bij een aantal bedrijven dat ze alleen maar bezig waren CV’s te verzamelen, zonder echte intentie om er ook wat mee te doen. Dan wordt het enthousiasme om in te gaan op uitnodigingen van organisaties die je in principe interesseren wel iets minder.

    Ik denk dat het handiger is als bedrijven dit soort activiteiten organiseren rondom een vak-thema, waardoor je er sowieso beter van wordt, of je nu een baan ambieert/krijgt of niet. Ik ben nu op het punt gekomen dat ik een recruiters-etentje niet zo interessant meer vind, maar een gratis seminar, of actualiteitenlezing over een stuk beter.

  • 28/11/2012 om 12:10
    Permalink

    @Jeroen goed plan, goeie opmerking, top. Dank.

  • 29/11/2012 om 17:50
    Permalink

    ” Voegt het iets toe om te weten of de vacature waar jij op reageert wel of niet bestaat, als je het (nu) niet geworden bent?”

    Dacht het wel: solliciteren is een serieuze bezigheid waarin heel veel tijd kruipt. Solliciteren die je bij een volledige dienstbetrekking gewoon in je avonduren; immers, overdag moet je toch je plichten als werknemer vervullen. Het is dan toch handig om die beperkte tijd die je hebt effectief te vervullen en niet aan een advertentie te spenderen waar toch niets uit kan komen omdat deze fake is. Recruiters zijn net mensen, maar dan ook met dezelfde verantwoordelijkheden als de mensen!

  • 29/11/2012 om 19:05
    Permalink

    @Wim ok, maar wat voegt het dan toe om te weten of het om een fake vacature ging of niet als je bent afgewezen? Ik ben erg benieuwd naar jouw antwoord.

  • 11/04/2013 om 21:05
    Permalink

    Je wordt niet afgewezen, want je hoort NOOIT iets ik denk dat daar de kronkel al zit.

    Bellen voor een vacature en dan horen we bellen je wel als we je nodig hebben is idem dito hetzelfde verkapte methode om iemand aan het lijntje te houden. Zeg dan gewoon nee, we hebben niemand nodig.

    Wat voor nut heeft het om werkzoekende op te zadelen met duizenden (ja!!) nepvacatures waar je als sollicitant het lood van in de schoenen zakt?
    Het nut is om ergens te komen en aangenomen te worden NIET om jaren in de bijstand te zitten met een uitkering en denken ach komen we er morgen niet dan overmorgen.
    Wat dat betreft geef mij dan liever een Amerikaans systeem zonder bijstand, maar WAAR IK WEL GARANTIE heb op een baan in de buurt.

    Dat begint al bij werkgevers door te zeggen mensen die een tijd thuisgezeten hebben is niet erg, als ze MAAR gemotiveerd zijn om te werken. Ik denk dat daar de clou zit want hoeveel mensen ik heb gezien in mijn omgeving die niet WILLEN werken, kijk als mensen een geintje tussendoor maken leuk, maar ik ken mensen die gewoon NIET WILLEN (ja echt) niet willen werken. Die echt zoiets hebben van gatverdamme, dan help ik hem daar heb ik geen zin in. Kijk die mogen van mij wel in de bijstand. Want zo’n mentaliteit heb ik nooit gehad. Ik heb altijd wat ik KON aangepakt. Ik kan met eerlijkheid zeggen dat het NIET aan mij heeft gelegen.

    Ik denk dat er zo wel duizenden werkzoekenden zijn die WEL WILLEN werken, maar gewoon omdat ze in de bijstand zitten niet aan worden genomen omdat ze niet meer werken (werkervaring missen). Combineer daar nog een stel nepvacatures bij en het ‘paradijs’ of wel de hel zoals ik hem heb ervaren wordt in stand gehouden. Ik heb mijn tijd in bijstand ALTIJD ALS straf ervaren, nutteloos solliciteren totdat de psychose er op volgt. Goh? Gek he dat hij door was gedraaid?

    Daar ervaar ik nu nog de schade van (medicatie ook een straf).

    Snappen mensen dan niet dat ik van thuiszitten gek word en niet het type ben om achter de geraniums te zitten. Dat ik het buitengewoon (scheldwoord) vind als ik werkeloos word en dat ik dat niet wil? En dat ik liever iets voor de maatschappij beteken? En dat ik zelfs bang ben voor de tijd rond mijn pensioen? Dat ik dan thuiszit zonder werk? Nutteloos ben? Liever werk dan pensioen ontvang.

  • 12/04/2013 om 19:17
    Permalink

    @Snap-het-niet je bent was boos begrijp ik, alleen is het jammer dat je geen discussie kunt voeren met een “onbekende”.

  • 20/01/2018 om 12:09
    Permalink

    Het aandeel aan fake vacatures is groter dan we denken. De meeste ervan hebben pure marketing doeleinden. Bedrijven zetten zich zo in de markt via diverse sites en de social media en komen daardoor, (aan een voordelige kost en zelfs in veel gevallen gratis!) onder de aandacht. Het staat altijd goed: het bedrijf dat mensen aanwerft wordt een positiever niveau toebedeeld dan een bedrijf dat dit niet doet of (nog erger) dat mensen afdankt…
    Veel van deze nep-vacatures zijn herkenbaar aan de opvallend grote aandacht van hun introductie, aan de onrealistische invulling van de verwachtingen en aan de weinige specifieke contactgegevens.
    Alle middelen die er toe bijdragen om de verkoop of het bereik van een onderneming, het product of de website te vergroten zijn goed. De aanwezigheid en vindbaarheid van een bedrijf of product verhogen op het internet speelt daarbij een steeds grotere rol. De marketeer maakt hier op grote schaal gebruik van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.