Recruiters zijn net mensen: De sluitingsdatum voorbij (29)

Sollicitaties moeten vóór 1 november 2012 worden gezonden aan de commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant. Grote organisaties als banken of gemeenten werken nog regelmatig met een sluitingsdatum. De eerste vraag die binnenkomt is, wat er gebeurd als je te laat bent? Mag je dan nooit meer solliciteren?

Wordt hier nooit een uitzondering op gemaakt? Als de perfecte kandidaat een week te laat solliciteert, wordt deze dan niet meegenomen in de procedure? Ook niet als deze wordt aangedragen door de directeur?

Welk nut dient het om een sluitingsdatum aan te houden? Zijn er kandidaten die bewust wachten tot de laatste dag? Willen zij maximaal gebruik maken van de tijd om nog eens goed te overdenken of dit hun droombaan is? Wordt er eerst een familie bijeenkomst belegd in het plaatselijke dorpshuis om van iedereen goedkeuring te krijgen om op deze functie te solliciteren?

Is het om de vacaturehouder aan het werk te zetten. Doet deze zonder datum niets? Een kandidaat laat zich niet leiden door een datum. Bepalend is het moment waarop de vacature in het zichtsveld komt. Solliciteren is een druk op de knop en geen rood cirkeltje om een datum waarna de reactietermijn is verstreken.

Ligt het bestaansrecht van de sluitingsdatum in een verplichting om de sollicitant uiterlijk na deze datum een reactie te geven? In hoeveel gevallen is er niet al lang een keuze gemaakt welke kandidaten uitgenodigd worden en welke niet? Wat voegt een datum toe?

Uiteindelijk draait het om procedures. Organisaties zijn gebouwd op procedures. Mensen houden van procedures. En recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

7 gedachten over “Recruiters zijn net mensen: De sluitingsdatum voorbij (29)

  • 30/10/2012 om 07:50
    Permalink

    Op internet staan veel vacatures, die allang “over de datum” zijn, allang ingevuld zijn. Als er een sluitingsdatum in de vacature staat vermeld, dan ben je in ieder geval op de hoogte van de actualiteit van de vacature.

  • 31/10/2012 om 11:40
    Permalink

    @Mary dank.

  • 31/10/2012 om 18:07
    Permalink

    heeeeel geregeld sluit men een vacature al eerder, bij veel reacties. Denk je als sollicitant een kans te maken, maak je dat niet meer, omdat men bijv de reacties na 25 okt niet meer meeneemt (terwijl sluitingsdatum tot 1 nov is). triest, maar ja.

    Sltuingsdatum heeft wel een functie, geachte blogschrijver! Soms moet een vaca op een bep. datum vervuld zijn, vandaar…

  • 01/11/2012 om 08:09
    Permalink

    @Renzo dank, maar hoezo moeten? Welke functie moet op een bepaalde tijd ingevuld zijn? En is het zo dat als de sluitingsdatum voorbij is men zeker op tijd is met het invullen van de vacature. Wat als de juiste kandidaat een opzegtermijn heeft van 2 maanden?

  • 03/11/2012 om 01:02
    Permalink

    Waarom druk maken om vacatures. Bij de overheid zijn de betere/ hogerefuncties al vergeven voordat ze gepubliceerd worden. Netwerken niet waar? De publicatie is van de vacature dient alleen maar om aan de transparantie regels te voldoen.
    Dus solliciteren is eigenlijk nutteloos, de sollicitant is in wezen de excuus-truus

  • 03/11/2012 om 14:19
    Permalink

    @Kees ough! Ik ben niet zo bekend met de overheid, maar is dit een aanname of heb je bewijs?

  • 15/03/2013 om 11:50
    Permalink

    Bij overheid zijn bepaalde vacatures inderdaad allang ingevuld voordat ze naar buiten treden. Dat zijn procedures waar overheid zich aan moet houden. Publiceren / transparantie etc. Heel vervelend voor mensen die denken een leuke vacature gevonden te hebben en enige kans op die baan denken te maken. Vaak staat er bij dergelijke vacatures een hele korte reactietijd. Vroeger werden overheidsvacatures in de krant geplaatst en dan stond er nog net niet letterlijk in dat de vacature al ingevuld was maar het kwam aardig in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.