Recruitment anno nu. Héél eenvoudig!

Recruitment. Iedereen heeft verstand van hoe nieuwe collega’s te werven en heeft er een mening over. Het resultaat is dat het standaard recruitmentproces* er ongeveer zo uit ziet…

Help! We hebben een vacature. Die zagen we niet aankomen. Snel even een oud functieprofiel kopiëren en op de website zetten. Voldoet prima, lekker veel tekst met uitgebreide taken en verantwoordelijkheden plus een lijst met vage competenties. Die interne functietitel nemen we gewoon over want dan kan hier later geen misverstand over ontstaan. Als we het dan ook op een paar gratis vacaturebanken plaatsen dan weten we zeker dat we de juiste kandidaten vinden.

Vervolgens laten we jou als sollicitant een veel te lang formulier invullen om je doorzettingsvermogen motivatie te testen, gaan we ff snel beoordelen of je wel een overzichtelijk CV kan schrijven en mag je heel vaak op gesprek komen (checken of je op tijd kan komen en zo). Natuurlijk beschik je over 10 jaar relevante werkervaring op 25-jarige leeftijd, doe je hetzelfde werk al minimaal 3 jaar, en weet je goed je sterke en zwakke punten te benoemen.

Behoor je tot het top talent dat we zoeken dan bieden we je een veel te laag salaris aan om je onderhandelingstechnieken uit te proberen. En natuurlijk verwachten we dan dat je héél enthousiast de baan accepteert. Zo niet, dan hebben we nog wel een lijst met kandidaten achter de hand die nog niets van ons hebben gehoord.

Oh wacht, die zijn niet meer beschikbaar of geïnteresseerd? Tja, er is gewoon een tekort aan goed personeel!

Groetjes,

Floortje Satire
Junior Recruiter (startend P&O’er)

* Elke gelijkenis met bestaande recruitmentprocessen berust op louter toeval. Namen zijn gefingeerd om onschuldigen te beschermen tegen telefoontjes van sollicitanten.

Over Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is oprichter van Recruit2 en Recruiting Roundtable, een onafhankelijk recruitment expert, trainer, en tevens bestseller auteur van meerdere boeken over solliciteren en recruitment (30.000 exemplaren verkocht). Sinds 1996 staat hij internationale organisaties bij in het verbeteren of uit handen nemen van het werving- en selectieproces.

1 reactie

  1. Hilarisch, ik heb de perfecte sollicitant gevonden op deze vacature! Lees sollicitatie functie bij een bedrijf: http://timterra.nl/schuifpui/betreft-sollicitatie-functie-bij-een-bedrijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *