Recruiters zijn net mensen: Het HBO werk- en denkniveau

Waarom zie je als recruiter wel HBO werk- en denkniveau in cv’s, maar zelden MBO of WO werk- en denkniveau? Komt het doordat dit niveau lastiger is vast te stellen, of hebben kandidaten minder belang om dit te vermeld.

De komst van het ErVaringsCertificaat (Het ErVaringsCertificaat beschrijft onder meer welke competenties de kandidaat heeft in vergelijking met de gehanteerde EVC-standaard, een onderbouwing van de beoordeling, het loopbaandoel van de EVC-kandidaat en de aanbevelingen om het loopbaandoel te realiseren, bron: http://www.evcstandaarden.nl/begrippen.html) is volgens mij niet echt een grote hit. Ik kom ze in ieder geval niet vaak tegen. In tegenstelling tot het zelfbenoemde HBO werk- denkniveau. Zelfbenoemd, omdat de meeste kandidaten nergens op kunnen baseren of ze dit aankunnen.

Sommige hebben een studie gevolgd, maar geen diploma behaald. Door jarenlange ervaring wordt gezegd dit niveau aan te kunnen, maar ook zonder deze praktijkervaring kom ik deze vermeldingen tegen. Je kunt je afvragen met welk doel?

Wat wil men hiermee bereiken? Dat de recruiter denkt, er is geen HBO diploma, maar gelukkig dat dit er staat, nu zal het wel kloppen? Geldt dit ook als je jezelf omschrijft als expert? Bij Oud Hollands kantklossen misschien nog wel, maar om jezelf een bepaald niveau toe dichten zonder onderbouwing, lijkt me onverstandig.

Denk je als kandidaat echt op HBO niveau te zitten, laat jezelf dan testen. Nog beter, ga een diploma halen, of vraag dus een ErVaringsCertificaat aan. Het ontbreken hiervan roept bij veel mensen meer vragen op dan het vermelden van “HBO werk- en denkniveau” beantwoord. En recruiters zijn net mensen.

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen week 29/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

8 gedachten over “Recruiters zijn net mensen: Het HBO werk- en denkniveau

  • 17/07/2012 om 08:51
    Permalink

    Hoi Wim,

    De ervaring die ik heb opgedaan de afgelopen jaren, heeft me geleerd dat zelfs met een diplomo het zeer de vraag is of er sprake is van een bijbehorend werk- en denkniveau.
    Uiteraard een enkele uitzondering daargelaten.

    Met vriendelijke groet,

  • 19/07/2012 om 11:17
    Permalink

    Geachte Wim,

    Het is tijd om niet alleen te kijken naar opleidingsniveau en andere niveau’s. De economische situatie roept deze discussie op. Kijk gewoon naar de klik tussen werkgever en werknemer en neem op basis hiervan een weloverwogen besluit. Kan mij niet voorstellen dat iemand die meer dan 20 jaar werkervaring niet het niveau kan halen van een mbo’er of hoger. Het is een discussie die alleen maar voor afleiding zorgt voor het werkelijke probleem, werk, werk en nog eens werk vinden.

    Met vriendelijke groet
    Eric Kappen (werkzoekende)

  • 20/07/2012 om 15:46
    Permalink

    Hoi Wim,

    Recent heeft zelfs een zeer gerenommeerd techisch werving en selectie bureau mij proberen wijs te maken dat als je eerst 2 jaar een studie hebt gevolgd aan de universiteit (zonder diploma) gevolgd door twee jaar een HBO-studie (zonder diploma) dat dit het ultieme bewijs is van de aanwezigheid van het door mij gevraagde HBO-niveau.
    Ik heb ze vriendelijk uitgelegd dat dit in mijn opinie juist het tegendeel bewijst!!

    Groet!

  • 20/07/2012 om 15:58
    Permalink

    @Victor dank

    @Eric waarom is de lengte van je werkervaring bepalend voor het niveau?

    @Nicole I agree, maar dat zal niet iedereen even leuk vinden….

  • 23/07/2012 om 22:41
    Permalink

    HBO werk- en denkniveau. Ik vind het geen aanbeveling… Heb jaren lang in de praktijk het enorme verschil kunnen meemaken tussen HBO en WO overheids beleidsmakers. Een hemelsbreed verschil. Waar de HBO- er een waterdichte subsidiebeschikking het hoogste doel vond (ik chargeer,niet iedereen is zo, maar dit is écht waar!!) vond de WO’er toch maatschappelijk effect vaak belangrijker. Ook lazen WO’ers vaker vakliteratuur (buiten Binnenlands Bestuur) en wetenschappelijke (onderzoeks-) literatuur.
    Het grootste verschil zit hem natuurlijk in de aanpak & karakter van de persoon. Tijdens mijn (academische) studie ben ik heel veel HBO- denkniveau’ers tegengekomen. Het zalig verklaren van wetenschappelijke theorieën vind ik tenminste géén WO-denkniveau. Juist de systematische nieuwsgierigheid, twijfel en opzoeken van diverse perspectieven leidt tot nieuwe inzichten en oplossingen.

  • 27/04/2017 om 09:27
    Permalink

    Hoi Wim, kan jij mij helpen? Ik bedoel kandidaten zonder afgeronde opleiding maar met 4 jaar hbo opleiding (idd propedeuse is er) en twee jaar wo zijn OOK mensen ☺

  • 01/05/2017 om 09:59
    Permalink

    @Ben je mag me altijd een cv mailen (wim@strictlypeople.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.