Recruiters zijn net mensen: Iedereen een résumé!

De discussie wat er wel en niet in een cv moet komen, is even oud als het cv zelf. Voor degene die verwachten dat er in deze blog een oplossing wordt geboden, helaas, deze is er niet. Net zoals de winnende coach gelijk heeft, sorry Bert, zo heeft degene die de baan krijgt het juiste cv.

Het oorspronkelijk idee voor deze blog was om te schrijven over cv’s die in de 3e persoon enkelvoud zijn geschreven. Persoonlijk heb ik hier niets mee. Een curriculum vitae is Latijn voor levensloop. Jouw levensloop dus! Hier krijgt Wim jeuk van. Jij niet?

Tijdens wat snuffelen op Wikipedia liep ik tegen de Amerikaanse/Canadese variant van het cv, het résumé aan. Wikipedia schrijft hierover het volgende: ‘In landen als de Verenigde Staten en Canada wordt ook de term résumé gehanteerd, die vandaar uit ook naar Nederland is overgewaaid. Het verschil tussen een cv en een résumé is dat de laatste over het algemeen korter is en altijd een persoonlijke doelstelling cq. profiel bevat, waarin wordt aangegeven bij wat voor soort bedrijf welk soort functie wordt gezocht en wat de beste ervaringen en eigenschappen van de persoon zijn, meestal ondersteund door bijvoorbeeld werkervaring en studie-ervaringen. Bij een résumé probeert de persoon dus op deze wijze zijn eigen kunnen meer naar voren te halen dan bij een cv.’

Nu verkondigt Wikipedia niet de waarheid. Iets wat ze ook zeker niet beweren, maar hier kunnen we zeker wat mee. Maak een cv waarin je alles vertelt/opsomt en een résumé die op 1, maximaal 2 A4´tjes past? Bij een sollicitatie stuur je, om de aandacht van de recruiter te trekken, het résumé. Aangezien de grootste angst van de recruiter, het afwijzen van de juiste kandidaat is, krijg je een mailtje of nog beter een telefoontje met de vraag of je meer informatie kunt leveren. Top! You are in the picture now.

Iedereen aan de résumé. Zijn er nadelen? Jawel, het is amper uit te spreken. Is de afkorting van het curriculum vitae algemeen geaccepteerd als cv, het Frans klinkende résumé op zijn Engels uitspreken geeft toch een beetje het gevoel van een Amerikaanse umpire tijdens Roland Garros, het klinkt nooit lekker. En voor recruiters? Die vinden het vast prima, Let’s Keep It Simple Stupid,toch? Het zijn net mensen.

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen week 26/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.