Het cv, liegen of weglaten?

Jan Henk van der Velden, ondernemer en jurist, heeft de “Liegladder” bedacht.  Het hoe en waarom legt hij uit in zijn boek; ”Iedereen liegt, maar ik natuurlijk niet.” Een van de kerntaken van de recruiter is om leugens uit een cv of uit een gesprek te halen. Een recruiter met een gezonde kritische blik is noodzakelijk. Belangrijk is daarbij dat je niet een self fulfulling prophecy gaat vervullen. Het toelaten van vooroordelen en aannames is niet het probleem, de kandidaat niet de ruimte geven deze te ontkrachten wel.

Terug naar het liegen. Natuurlijk zijn er mensen die nooit liegen. Helaas ben ik ze nog niet tegengekomen. Laten we eerlijk zijn, iedereen liegt. Hoe gaat het met je? Goed is het geijkte antwoord. Hoewel deze vraag helemaal niet gesteld wordt om oprecht antwoord te krijgen, is de reactie vrijwel altijd, goed. Voorbeelden te over van dagelijkse leugens. Liegen we ook in ons cv? Yep. Cijfers zijn er wel, maar of die betrouwbaar zijn? Dagelijks kom ik cv’s tegen en dagelijks kom ik leugens tegen, grote en kleine. Enkele voorbeelden, oordeel zelf hoe erg ze zijn (en of jij je er ook schuldig aan maakt)?

Studie Heao afgerond in 1990. De recruiter is alert. Betekent afgerond in deze beëindigd met, of zonder diploma? Wie rondt zijn jaartallen af? Gewerkt bij bedrijf Liar 2009 – 2010. Hoe lang is dit? Het kunnen twee maanden zijn, maar ook twee volle jaren. Een flink verschil. In de periode van 2009 tot heden ben ik interimmer geweest en in 2011 heb ik ‘n opdracht van één jaar vervuld. Dat de persoon in kwestie in 2009 inderdaad een opdracht heeft gehad van drie maanden en in 2011 tijdens zijn jaarcontract is ontslagen, staat er niet bij.

Een goed cv schrijven, is de kunst van het weglaten verstaan. Nu kan iets weglaten ook liegen betekenen. Vraag maar aan enkele wetenschappers die recentelijk in het nieuws zijn geweest. Nu is weglaten niet zo eenvoudig. Jaartallen kun je niet zo maar achterwege laten. Of je een studie hebt afgerond ook niet. Wel kun je werkervaring die relevant is voor de functie waar je op solliciteert nader toelichten of onderbelichten. Heb je acht jaar over een Universitaire studie gedaan, dan is het weglaten van jaartallen een optie.

Bedenk bij elke onwaarheid of deze iets toevoegt of juist afbreekt bij bekendwording. Iets weglaten kun je toelichten, maar deze kans krijg je bij een leugen zelden.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

9 gedachten over “Het cv, liegen of weglaten?

  • 12/12/2011 om 21:39
    Permalink

    Ijzersterk Wim! Ook heel erg herkenbaar overigens. Ik erger me er ook nog steeds groen en geel aan, maar weet je.. het maakt het werk als Corporate Recruiter uitdagend. Want niet alleen sollicitanten kunnen ‘liegen’, ook Recruiters kunnen dat 😉

  • 13/12/2011 om 07:53
    Permalink

    Uiteindelijk moeten we helemaal af van dat verschrikkelijke ouderwetse cv
    Het voegt zo weinig toe. zegt alles over het verleden en niets over de toekomst.
    De grootste makke van de meeste recruiters is dat ze teveel achteruit kijken
    Artikel klopt verder als een bus natuurlijk

    Kor de Boer

  • 13/12/2011 om 09:13
    Permalink

    Iets niet melden is niet meteen liegen, een goede recruiter verstaat de kunst veel boven tafel te krijgen. Een cv en een goed gesprek zijn niet genoeg, referenties checken checken checken!

  • 13/12/2011 om 09:37
    Permalink

    Kor de Boer, ik als een potentiele klant van recruiters vind het ook zo hopeloos ouderwets die cv; om daar maar in te blijven hangen…. Veel liever praat ik wat ik ambieer en waarom(= o.g.v. mijn opleiding/ervaring) en mijn visie daarop. Ik kreeg als HRM-er ook vaak genoeg, bij selectie van personeel, een suf gevoel van het maar voortborduren op dat cv.

  • 14/12/2011 om 15:19
    Permalink

    @Timon Dank

    @Kor Ga hier nou eens over bloggen joh!

    @Floor ik zou je graag gelijk geven. Maar kun jij met volle overtuiging zeggen dat je het altijd boven water krijgt?

    @Hanne Zo is’t, Weg met het cv. Kor rulezzz

  • 14/12/2011 om 15:38
    Permalink

    Jullie kunnen een CV ouderwets vinden, maar het schept wel een algemeen beeld over iemands achtergrond en of iemand bereid is te studeren/ambitieus is. Een goede CV laat mijns inziens niet alleen het verleden zien, maar belicht ook toekomstplannen en de visie van een sollicitant, waar wil ik heen, wat is mijn uiteindelijke doel?

  • 14/12/2011 om 16:50
    Permalink

    Over het ouderwets of niet niet ouderwets vinden van het begrip CV…Het CV als medium stamt uit het papieren tijdperk, maar het CV als medium kan je in dit digitale tijdperk als ‘met de tijd meegaand’ zien.
    De regels, de do’s en don’ts en andere wetmatigheden daarentegen is een ander verhaal: die zou je inderdaad als weinig meegaand met de tijd kunnen zien gezien mensen vs. de arbeidsethos met de tijd niet zo verschrikkelijk veranderd zijn.

  • 14/12/2011 om 20:34
    Permalink

    Wat mij betreft zijn de gegeven voorbeelden geen echte liegvoorbeelden. Er wordt door de CVschrijvers een half verhaal verteld. Aanleiding dus om dit soort feiten aan te vullen in het (telefonisch) gesprek.

    Overigens ontneemt dit soort feitenchecks de kans om een werkelijk gesprek aan te gaan met de kandidaat. Dat is de keus die de kandidaat zelf maakt met een incompleet of onduidelijk CV en levert een achterstand op. Dit levert dan wel weer een een valkuil op voor de selecteur, een voorbeeld van het ‘Horn’-effect; iemand met een incompleet CV zal wel minder geschikt zijn.

    Met Floor zeg ik ook: check referenties! Soms de meest geweldige “toevoegingen” gekregen op een CV. En dan ontdek je zeer geregeld toch de echte leugens. Voorbeelden; andere (;lagere) functie, korte duur van het dienstverband, ontslagen ipv zelf weggegaan etc.

    Op http://bit.ly/aNnABl is onder ‘selectie interview’ meer te vinden aan tips.

  • 15/12/2011 om 10:41
    Permalink

    Met enige verbazing lees ik dat enkel jaartallen vermelden als liegen wordt aangemerkt. Wat een onzin. Er zullen best mensen zijn die iets te verbergen hebben, maar mij is altijd verteld dat de maand erbij vermelden niets toevoegd. Er wordt dus verschillend over gedacht, maar liegen???!!!
    En voor wat betreft melden of je zelf bent weggegaan of ontslagen bent, dat dekt de lading ook al niet helemaal. Ik ben wel eens ergens ontslagen omdat het niet klikte met mijn collega’s, maar ik ben ook wel eens ergens vertrokken omdat mijn manager jaloers was om mijn werkwijze en zij dingen niet uit handen kon geven aan mij, terwijl het gewoon bij mijn taken hoorde. Ga je dit allemaal uitleggen op gesprek? Ik weet het niet. De recruiter kent mij alleen oppervlakkig en denkt bij zo’n verhaal misschien dat ik een moeilijke mevrouw ben. In dit geval zit er nog een heel verhaal achter (de manager had namelijk een lichtere functie gekregen wegens ziekte en daar kon ze niet mee omgaan en dus moest iedereen het ontgelden). Maar vertel je dat allemaal, want er wordt toch snel gedacht dat je liegt. BLIJKBAAR!!!! En soms wordt je ook in ongemakkelijke posities gebracht door recruiters. Tien jaar geleden, bij een vorige crisis, twee lange jaren zonder werk geweest. Ik solliciteerde mezelf suf. Een recruiter weigerde me uit te nodigen omdat ik al twee jaar thuis zat (net of dat mijn keus was). Zo’n houding werkt liegen in de hand. Dus wees voorzichtig wat je liegen noemt. Er zitten heel vaak, heel goede redenen achter. Het oude verhaal: laat de goeden niet onder slechten lijden!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.