Vacaturetekst in het Engels of Nederlands? Wat is het effect op werving?

Dit is een vraag waar vaak aan voorbij gegaan wordt. We willen allemaal de kandidaat die zowel qua persoonlijkheid als kwalificaties perfect in het team past. Toch zijn de redenen om een vacaturetekst in het Engels te plaatsen niet altijd gericht op de perfecte kandidaat.

Om dit toe te lichten heb ik de meest voorkomende argumenten op een rij gezet.

  1. Het betreft internationale werving, de vacature wordt in meerdere landen geplaatst/ Het betreft nationale werving, maar we zijn een internationaal bedrijf.
  2. Engels is de voertaal op de bedrijfsvloer.
  3. Het geeft ons bedrijf een internationale uitstraling.

Deze argumenten zijn stuk voor stuk op het bedrijf gericht en niet op de sollicitant. Dit kan verklaren waarom er uit AGO onderzoek is gebleken dat vacatures stukken minder presteren als deze in het Engels zijn geschreven.

Onze ervaring met vacatureteksten

Dit is de aanleiding om naar onze eigen campagnes [VONQ] van de afgelopen 12 maanden te kijken wat het effect is van de taal in een vacaturetekst. De bedrijven die bij ons in het Engels plaatsen zijn veelal internationaal actief. Met deze reden zijn er ook voor de Nederlandstalige vacatureteksten statistieken gebruikt van bedrijven die internationaal actief zijn.

Dit geeft het volgende resultaat:

De uitslag is zeer verassend. Er gelden blijkbaar andere regels zodra het om bedrijven gaat die internationaal actief zijn. Het conversiepercentage is vrijwel gelijk, of er nu in het Nederlands of Engels geplaatst wordt. Engelstalige teksten leveren wel meer clicks en sollicitaties op, maar dit komt simpelweg doordat een grotere groep mensen de vacaturetekst kan lezen (sollicitanten buiten Nederland).

Dit is ook wat duidelijk naar voren komt bij nadere beschouwing van de reacties. Van de kandidaten welke reageren op Engelstalige vacatures woont 34% niet in Nederland en meer dan 46% spreekt geen Nederlands.

Als we reacties uit het buitenland als niet gewenst beschouwen krijgen we een totaal ander beeld.

Het verschil wordt zelfs nog groter als we naar Nederlandstalige sollicitanten kijken.

De taal maakt verschil

Zelfs voor grote bedrijven met aantrekkelijke namen is dit duidelijk te zien. Hoewel de resultaten op het eerste gezicht elkaar nauwelijks ontlopen, blijkt dat als je een kandidaat in Nederland zoekt die ook de Nederlandse taal goed beheerst je in het Nederlands de beste kans maakt om deze te vinden. Eigenlijk ook heel logisch, als je vanuit de sollicitant denkt is het niet meer dan fatsoenlijk om hem in zijn/haar eigen taal aan te spreken.

[Met dank aan VONQ voor deze bijdrage]

Gastblogger

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Recruiting Roundtable over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet (@jaccov) of mail naar Jacco Valkenburg.

Gastblogger has 51 posts and counting. See all posts by Gastblogger

Eén gedachte over “Vacaturetekst in het Engels of Nederlands? Wat is het effect op werving?

  • 10/05/2012 om 13:58
    Permalink

    Herkenbaar verhaal!
    Een belangrijk argument om vacatures voor bedrijven in Nederland bij voorkeur in het Nederlands te zetten is de vindbaarheid van de vacatures in Nederlandstalige zoekmachines. Een .nl domein wordt immers geoptimaliseerd voor Nederland, met Nederlandse zoektermen. Als op een .nl site Engelstalige vacatures op staan kan voor deze vacatures een goede vindbaarheid niet worden gegarandeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.