Is het einde van de Werving & Selectie branche nabij?

Afgelopen week was ik bij het 1e Europese Growth Summit op de Erasmus Universiteit in Rotterdam (#gse11) en een van de sprekers (via Skype) was Geoff Smart, zoon van Brad Smart schrijver van Topgrading. Brad Smart heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de samenhang tussen kernwaarden van een persoon/bedrijf en de kpi’s die bij een functie/taak horen. Leerzaam en zeker een aanrader, alhoewel je zijn schema van A/B en C-spelers in enkele zinnen kunt samenvatten, waardoor het hele boek lezen overbodig is.

Zijn zoon Geoff heeft dit onderzoek verder opgepakt en hier vervolgens weer een boek over geschreven; Who, The A method of hiring. Het al oude van vader-op-zoon-principe heeft hiermee een modern vervolg gekregen.

In de zaal zaten ruim 200 mensen, voor het grootste gedeelte ondernemers. Tijdens de Skype sessie gaf Geoff een samenvatting van het boek met enkele tips. Voor mij en mijn collega waren deze tips  een beetje oud nieuws. “Begin met een telefonisch interview voordat je iemand langs laat komen en “dreig” met een referentie onderzoek, werk het cv chronologisch af, vraag naar de grootste fouten en de gevolgen hiervan, achterhaal de echte reden vertrek (zeker als het antwoord in onderling overleg is).”

De zaal absorbeerde de informatie als een spons. Mijn collega en ik keken elkaar aan, wat voor ons dus zo vanzelfsprekend is, is voor andere een openbaring! Bestaat er de kans dat als deze kennis openbaar wordt, de werving & selectiebranche op sterven na dood is? Als je Geoff mag geloven wel. Uit onderzoek blijkt dat de 77% van het topkader uit het eigen netwerk komt van de CEO’s/Bestuurders. Waarom zou dit niet kunnen voor middenkader en werkvloer?

Referral recruitment geeft bijna 14 miljoen hits op Google en platforms als LinkedIn en Facebook groeien maar door. Het hebben en beheren van een netwerk is nog nooit zo simpel geweest. Het inhuren van een consultant om voor duizenden euro’s een advertentie te plaatsen en kandidaten te zoeken via jobboards is binnenkort misschien wel verleden tijd. Werving en Selectieburo’s moeten zichzelf opnieuw uitvinden, zeker met de aankomende schaarste van personeel in het vooruitzicht.

Het grootste gevaar zit hem dan niet meer in het tekort aan mensen, maar in het feit dat de eeuwenoude aanname dat schaarste tot een toename of acceptatie van de prijs leidt, achterhaald blijkt te zijn.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

4 gedachten over “Is het einde van de Werving & Selectie branche nabij?

  • 24/05/2011 om 14:14
    Permalink

    Interessant maar wat onvolledig. Je stelt dat 77% van het top kader via referrals van eigen management binnenkomt. Er wordt gesuggereerd dat dit percentage veel hoger is dan vroeger. Het zou kunnen maar over welke getallen praten we dan. Netwerk, jaarclub, studenten vereniging hebben altijd een grote rol gespeeld.

    Iedereen op Linkedin en 14 miljoen hits op “referral recruitment” lijkt ook een grote bedreiging. maar is die bedreiging groter dan het feit dat iedereen vroeger een telefoonboek had. Is de oneindige vloed aan informatie van nu een bedreiging of misschien een “blessing in disguise”.

    Het einde van W&S lijkt me wat sterk gesteld, ik geloof wel dat onze branche ingrijpend zal veranderen en transparanter zal worden en dat is een goede zaak. De arbeidsbemiddeling heeft zich tot nu toe altijd in een schaduw van geheimzinnigheid kunnen verbergen, en die tijd is denk ik wel voorbij.

    Kortom het is een geweldig interessante tijd, en wie weet bestaat de sector over 10 jaar nauwelijks meer of zijn we allemaal e-cruiters of…. Maar als we toekomst voorspellingen doen moeten we wel goed en volledig cijfer materiaal gebruiken, anders slaan we gewoon een tendentieuze slag in de lucht.

  • 24/05/2011 om 15:06
    Permalink

    Dreigen met referentie -en antecedentenonderzoek? M’n maag draait om… Waarom zou je het contemporaine en structurele wantrouwen van de overheid naar je eigen werkvloer transponeren? En aspirant werknemers uitbenen op het vertrek bij de vorige werkgever… Meestal nog in onderling overleg óók, ’n gotspe… Neem dan maar gelijk niemand aan of een contingent Oostblokkers om er zeker van te zijn dat ze op jouw machinerie skimmers gaan maken. Belachelijk. Het aloude mechanisme dat mensenkennis heet voldoet dus niet meer… Nee, internet en allerlei andere hulpmiddelen als politiescanners en vriendjes bij de recherche via Hoffmans Spionagesysteem, dat werkt zeg.

    Als je nou een depot voor goudstaven beheert, tsja, dan kan ik me voorstellen dat er een klein veiligheidsklepje ingebouwd dient te worden. Voor je het weet, sta je in een lege kluis te kijken…

    Trouwens, onnodig te zeggen dat ik recruitment bureau’s als een voddige samenstelling van nonvaleurs beschouw…

  • 25/05/2011 om 14:14
    Permalink

    Oeps dan moet ik het toch maar effe uitleggen ook waarom ik recruitment bureaus als een voddige samenstelling van nonvaleurs beschouw.

    Ik heb ooit eens bij een paar van die selectiesessies gezeten en heb de verbluffende snelheid gezien waarmee CV’s doorworsteld worden, maar niet heus. Men let op de geboortedatum en het opleidingsniveau. Dan worden er twee stapeltjes gemaakt… de afvallers zijn te oud of hebben net een stukje opleiding niet. Naar ervaring, beleving en doorleefdheid werd niet gekeken. Men speelt op zeker… De klant roept, de recruiter toetert.

    Uiteindelijk wordt je dan opgezadeld met een kersvers van school ontslagen graduate die van toeten noch blazen weet over de werkvloerjungle waarin ie gedropt wordt, allemaal vanwege jong en ‘hoogopgeleid’ met als gevolg dat de zoveelste chaos uitgespreid wordt over de zoveelste instelling of organisatie door meisjes en jongetjes die denken zeker te weten dat het wiel nog uitgevonden moet worden.

    Na dit ‘leermoment’ ben je een kapitaal kwijt en ben je 1 stap verwijderd van totale desintegratie. Laat me het zelf maar doen… dan kan ik altijd mezelf nog de schuld geven van een mismatch.

  • 30/05/2011 om 16:45
    Permalink

    Einde is niet nabij maar anders moet het zeker. CV schuiven kan echt niet meer en breed in de functiegroepen zitten is ongeloofwaardig aan het worden.
    De laatste jaren heeft er een verschuiving naar socialmedia plaatsgevonden. Eerst verdwijnen vacaturebanken en daarna de generieke werving en selectie organisaties.
    Het ouderwetse CV gaat de Kast in en komt er nooit meer uit. We gaan meer en meer paperless werken en dit gaat ten goede komen van de online profielen.
    Ik voorspel het SocialCV een prima toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.