De toekomst van vacaturebanken in 2020

Vacaturebanken moeten veranderen en hun diensten te verbeteren als ze niet de weg willen inslaan van printmedia. Cliënten zijn op zoek gegaan naar alternatieve manieren om banen sneller, goedkoper en effectiever te adverteren dan vacaturebanken. Social Media platforms zoals Twitter en LinkedIn nemen nu het voortouw in een nieuwe banenmarkt waar vraag en aanbod elkaar vinden. Deze nieuwe sociale media tools zijn steeds beter in staat om passende banen te verbinden en communiceren met mensen.

Dus wat betekent dit voor vacaturebanken? Waarschijnlijk een langzame dood als ze stoppen met innoveren en vast blijven houden aan (te) hoge prijzen en lage serviceniveau. Hun business modellen zijn onhoudbaar omdat klanten dit vandaag niet meer accepteren, of morgen. Maar deze branche is aan het veranderen is en er worden pogingen gedaan om ervoor te zorgen dat klanten blijven betalen voor de hoge prijzen voor reclames om actief werkzoekenden te bereiken.

Hier is een top 10 lijst van enkele uitstekende innovaties die elke vacaturebank moet gaan omarmen:

1) Lagere, gratis of betaal-voor-resultaat prijsstelling

Deze staat aan de top van mijn lijst. Ik heb niet meer betaald voor een vacature sinds 2008, via mijn eigen recruitmentbureau, maar ik zou deze aanpak heroverwegen als goedkope en effectieve alternatieven worden aangeboden! Een overzicht met ruim 65 GRATIS vacaturebanken staat hier maar vergeet ook niet online marktplaatsen zoals Craigslist, eBay / Marktplaats en Werk.nl (de grootste Nederlandse carrière site en gratis!).

2) Slimme matching algoritmen

Ofwel zoeken eenvoudiger maken waardoor het makkelijker wordt voor werkzoekenden om hun profiel met een baan te matchen, zonder de noodzaak om een Boolean expert te zijn. Best practices: Jobfox en Realmatch.

3) De kandidaat centraal stellen

Vacaturesites moeten meer de kandidaat centraal stellen en informatie, of een community, bieden over CV schrijven, werk zoeken, interview technieken, salarisgegevens en bedrijf reviews (bij voorkeur van Glassdoor). Deze loopbaanadvies en coaching diensten voegen waarde toe aan de werkzoekende waardoor deze trouwer en vaker terugkeert naar de website (Monstercoach, ikki.nl). En alsjeblieft, laat ze niet door al deze hoepels springen alvorens ze kunnen solliciteren!

4) Consolidatie van job boards

Het landschap is zo enorm divers en onduidelijk voor de gemiddelde persoon. Zelfs voor vakprofessionals is door de bomen het bos niet meer te zien. Een consolidatie is waarschijnlijk onvermijdelijk met zo veel concurrentie van vacaturebanken, die voor lagere kosten opereren, en andere multifunctionele online alternatieven. Groei is er voor sterke niche vacaturebanken die met op maat gemaakte functionaliteit een propositie hebben die perfect aansluiten bij de behoeften van hun doelgroep (zoals mediabistro.com).

5) Aanbieden van kandidaat-enquêtes en benchmarking diensten aan werkgevers

Wanneer we spreken over het toevoegen van waarde door vacaturesites, anders dan alleen het tegen betaling aanbieden van een platform om reclame te maken voor banen, is het aanbieden van kandidaat-enquêtes het overwegen waard. Nu hoeven niet alle vacaturebanken deze dienst aan te gaan bieden, maar als je als werkgever op zoek bent naar het verbeteren van het recruitmentproces dan kunnen kandidaat-enquêtes en benchmarks zijn belangrijk. Careerbuilder heeft plannen om deze dienstverlening in Nederland te introduceren.

6) Uitgebreide syndicatie van vacatures

Syndicatie maakt het gemakkelijk voor werkzoekenden om banen te bekijken of te ontvangen waar en wanneer ze willen; via mobiele toepassingen (iPhone, Android, Blackberry), widgets (DoNanza), aangepaste RSS-feeds, e-mail Job Agents of Twitter Direct Messages (Jobsite.co.uk). Ook cross-posting van werkgeversbanen naar relevante website kan gunstig zijn om een groter publiek te bereiken. Een dienst die overigens al wordt aangeboden door bedrijven zoals Monsterboard of Job-Brokers. Ook een mobielvriendelijke website is een must dezer dagen omdat mobiel internet gebruik zeer snel stijgt.

7) Aanbieden van online carrière-evenementen (op maat)

Persoonlijk heb ik veel succes gehad met op maat gemaakte online carrière-evenementen voor specifieke doelgroepen in het verleden. Ze zijn een geweldige manier om een groot publiek aan te trekken en hen te voorzien van relevante real-time informatie tijdens chat-sessies. Zo’n event kan verder worden ondersteund door een rijke multimediale ervaring met bedrijfsvideo’s, audio-opnames en presentaties met voice-over.

Voor de duidelijkheid, ik verwijs nu niet naar Virtual Job Fairs (zoals Monster Virtual Job Fair) omdat deze voor andere concurrenten en voor een breed publiek toegankelijk zijn. Voor op maat gemaakte online evenementen, aangeboden door vacaturebanken, is nog een gat in de Nederlandse markt.

8 ) Stimuleren van referral recruitment

Dit behoeft geen verdere introductie behalve dat dit meer inhoud dan een social sharing knop op een vacaturepagina. Nu zijn online referral recruitment initiatieven, zoals Jobster.com en Zubka, niet geslaagd in het verleden. Maar neem eens een kijkje op JIBE of start-up onderneming TalentGraphz die een iets andere aanpak hebben die geloven in de aanpak van “vind eerst een bedrijf en daarna de baan”.

9 ) Real-time communicatie zoals chat, VoIP en videoconferencing.

Helaas ken ik geen ‘best practices’ maar die zullen er vast zijn. Laat even een reactie achter hieronder als je een goed voorbeeld kent!

10) Sterke integratie met sociale media

Om een rijkere gebruikerservaring en samenwerking (zie punt 3 en 8 ) te bevorderen zullen meer vacaturesites sociale media omarmen. Eenvoudige technieken bestaan al voor het importeren van LinkedIn-profielen, social sharing (AddThis) of na te gaan wie je kan introduceren bij een bedrijf (Simply Hired). Dat veel vacaturebanken dit nog niet ondersteunen toont het gebrek aan innovatie aan. De volgende vacaturebanken zijn er al wel ver mee gevorderd; Superscout, College recruiter of Dice Talent Network.

Wat denk je dat er zal gebeuren? Is de toekomst van vacaturebanken dood, sociaal of …

NOTE: dit is een vertaling van een artikel dat eerder verscheen op Global Recruiting Roundtable

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

2 gedachten over “De toekomst van vacaturebanken in 2020

  • 11/10/2010 om 19:30
    Permalink

    Het werven via sociale media is iets wat in de kinderschoenen staat. Na een jaar op twitter middelmatig bezig te zijn geweest moest ik toch de conclusie trekken dat het nog niet rendabel is. Men is niet gediend van het benaderen van recruiters op hun persoonlijke twitter pagina. En inderdaad zeker ICT’ers hebben er moeite mee. Behalve ZZP’ers.

    Voor ICT ben je nog steeds aangewezen aan een vacaturebank. Gratis vacaturebanken zijn hierin in opkomst bijv. http://www.baanict.com/.
    Alhoewel het me niks zal verbazen als er in de toekomst een mooi Twitter platform ontstaat waarin het wel rendabel wordt om via die weg te gaan werven.

  • 03/11/2010 om 11:32
    Permalink

    Met interesse heb ik bovenstaande artikel gelezen.
    Als oprichter van http://www.zorgdienstenonline.nl, ben ik van mening dat een organisatie doorlopend dient te innoveren. Zonder innovatie geen, blijvend, succes! Daarnaast zal de komst van social media platforms natuurlijk steeds prominenter worden en zou je deze platforms niet als concurrent, maar juist als een aanwinst moeten zien. Deze platformen zou je dus maximaal moeten benutten.

    ZorgdienstenOnline.nl is een gratis site binnen de gezondheidszorg waarmee onder andere werkgevers de mogelijkheid wordt geboden op kosteloze wijze personeel te werven. Bekijk onze website maar eens: http://www.zorgdienstenonline.nl. Wij zijn van mening dat je juist zeer nauw moet samenwerken met andere partijen waaronder social media platforms. Alleen hierdoor bereik je een zeer breed publiek en is je site van een toegevoegde waarde.

    De eerlijkheid gebied te zeggen, dat ik persoonlijk niet zo snel denk aan Hyves of Twitter als ik op zoek ben naar een baan/vacature. Ik zal eerder op Google zoeken naar een uitdagende vacature. Een hoge ranking van een vacaturesite is dan het belangrijkste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.