Recruitment: een nieuwe definitie

Wat is de definitie van Recruitment? Als je hier online naar op zoek gaat dan beland je al snel op de Wikipedia pagina en die geeft de volgende Engelstalige definitie:

Recruitment refers to the process of attracting, screening, and selecting qualified people for a job at an organization or firm. For some components of the recruitment process, mid- and large-size organizations often retain professional recruiters or outsource some of the process to recruitment agencies.

Met vervolgens heel veel informatie over verschillende type recruitment agencies inclusief een lijst met namen. Een Nederlandstalige pagina is er niet, zelfs geen verwijzing, maar wel een pagina over Werving en selectie:

Werving en selectie is een onderdeel van het personeelsbeleid van een onderneming of openbare dienst. Vaak wordt deze activiteit uitbesteed aan diensten, actief in de arbeidsbemiddelingsbranche.

Dit wordt vervolgd, je raadt het al, met een uiteenzetting van de verschillende typen recruitmentbureaus…

Nog een laatste poging, en ik houd het even bij de ‘wisdom of crowds’, via Wiktionary, het WikiWoordenboek:

Etymology

recruit +‎ -ment, (French: recrutement)

recruitment (countable and uncountable; plural recruitments)

  1. The process or art of finding candidates for a post in an organization, or of recruits for the armed forces
  2. A style or process of recruiting

Tja, daar kan ik niet mee aankomen als ik een business case ga schrijven en het belang van recruitment voor de organisatie wil uitleggen. Het is weliswaar een kunst om de juiste kandidaten te vinden maar deze definitie is wel heel erg beperkt. Daarom mijn oproep aan jouw om een goede, en uitgebreide, definitie aan te dragen waarin ook de economische waarde van Recruitment echt duidelijk word. Laat ik zelf beginnen met een korte voorzet.

Definitie van Recruitment:

Het werven en selecteren van de juiste kandidaten, in lijn met de strategie van het bedrijf en doelstellingen.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

10 gedachten over “Recruitment: een nieuwe definitie

  • 25/01/2010 om 19:54
    Permalink

    Denk dat jouw definitie bijna volledig is. Ik mis tijd en plek, dus dan wordt ie: ‘Het werven en selecteren van de juiste kandidaten binnen bepaalde tijd op de juiste plek, in lijn met de strategie van het bedrijf en doelstellingen’.
    Zoiets, maar ik hoor graag andere meningen

  • 25/01/2010 om 20:32
    Permalink

    ik mis de expertise, het specialisme;
    de expertise om de juiste kandidaten te werven en selecteren….

  • 25/01/2010 om 21:52
    Permalink

    Recruitment is werven, selecteren en aannemen van gekwalificeerde kandidaten voor de huidige en toekomstige invulling van personele behoefte in organisaties.

  • 26/01/2010 om 10:36
    Permalink

    Ik sluit me aan bij Roos wat betreft het tijdsaspect maar zou daar graag nog de kosten aan toevoegen.
    Dus: Het werven en selecteren van de juiste kandidaten, binnen het afgesproken budget, binnen de vooraf gesproken tijd en in lijn met de strategie van het bedrijf en doelstellingen.

    En wie mag zich dan nog recruiter noemen….

  • 26/01/2010 om 22:16
    Permalink

    Is recruitment onderdeel van sourcing?
    Maw is tijdelijke invul (interim, deta/vast, uitzend) geen onderdeel van recruitment of juist wel?
    In de praktijk worden deze nogal eens uit elkaar getrokken terwijl het eigenlijk niet los van elkaar kan worden gezien.

  • 27/01/2010 om 09:01
    Permalink

    Lastig he, een stukje wikipedia en een stukje van hier vormen samen:
    Recruitment verwijst naar het proces van aantrekken, screening, en het selecteren van gekwalificeerde mensen voor een baan voor een organisatie of onderneming in lijn met de strategie en doelstellingen van de onderneming.

  • 27/01/2010 om 13:03
    Permalink

    Goede input! Ik zal ook mijn mening geven hierover.

    Expertise: ja, recruitment is een vak apart! Of moet ik zeggen kunst…

    Tijd: inderdaad een heel belangrijk en vaak onderbelicht aspect. Raakt ook onderwerpen als workforce planning en talent pools.

    Plek: wat wordt hiermee bedoeld? Werklocatie? Of matching van het niveau van de functie en kandidaat?

    Tijdelijk werk: Ook recruitment voor thuiswerk, virtuele/online of tijdelijke functies vallen onder de definitie.

    Aannemen: hmm, twijfel. Het is een logisch vervolg maar niet altijd onderdeel van het recruitment proces bij bedrijven. Het proces van contract aanbieding, contract management en onboarding stel ik voor om buiten de definitie te laten.

    Kosten/budget: Ik denk dat recruiters prima aan de strategie en doelstellingen van een onderneming kunnen voldoen als zij meer dan een vooraf bepaald budget uitgeven. Ik focus me liever op de opbrengsten van een nieuwe medewerker. Als je het op deze manier beredeneert kan je beter een afweging maken of een bepaalde investering of invulling van een functie zinvol is.

    Screening/selecteren: Wat is het verschil tussen screening en selecteren?

  • 27/01/2010 om 13:37
    Permalink

    Verschil tussen screening en selecteren zie ik als een eerste screening van de brieven en later een selectie maken van een aantal uitgenodigde kandidaten (al doen bij ons de recruiters dat niet maar de pa’s).
    Maar het is indd een lastig onderscheid..

  • 27/01/2010 om 14:00
    Permalink

    Ik beschrijf het als “de strategie omtrent het het gehele proces van personeelsplanning, aantrekken, selecteren, aannemen en “onboarden” met als doel het leveren van de best mogelijke persoon (intern of extern) voor een vacature binnen het bedrijf op het gewenste moment, op de gewenste locatie tegen de laagst mogelijke kosten

    enige opmerkingen: expertise van recruiters is niet noodzakelijk om te melden. Dat is gewenst om je doel te bereiken maar niet het doel zelf.

    Aannemen en onboarding vallen zeer zeker onder recruitment. Het process stopt pas zodra de persoon start. Uiteraard zijn er veel andere partijen betrokken bij deze fasen.

    Tijdelijk werk valt vaak onder recruitment ook al wordt het meestal geoutsourced.

    En uiteraard kun je hier nog veel aan sleutelen 🙂

  • 28/01/2010 om 11:37
    Permalink

    Brrr, alweer een verwijzing naar kosten. Alsof Recruitment slechts een kostenpost is die geminimaliseerd moet worden…
    Laten we liever focussen op de (financiēle) opbrengsten van nieuwe medewerkers / talent.

    Tenslotte is de instroom van nieuw personeel het begin van de HRM cyclus, dat vervolgens geoptimaliseerd kan worden d.m.v. training, doorstroom, etc. Als het personeel onvoldoende waarde meer heeft voor de organisatie, of omgekeerd, zal er uitstroom plaatsvinden.

    En waarom is locatie zo belangrijk voor deze definitie? Is dat niet steeds meer achterhaald met al het werk dat op afstand of mobiel gedaan kan worden?

    Recruitment heeft naast een strategisch niveau ook een tactisch en operationeel niveau. Wellicht dat we dit in een uitgebreide definitie moeten beschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.