Top 50 vacaturesites en oriëntatiebronnen

Afgelopen week heeft de Intelligence Group de resultaten bekend gemaakt van de top 50 oriëntatiesites. Deze is gebaseerd op gegevens van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) uit het eerste halfjaar van 2009. Het is altijd weer interessant om de trends te analyseren van het oriëntatiegedrag van de gemiddelde Nederlander. Op basis van deze informatie kunnen betere keuzes gemaakt worden m.b.t. arbeidsmarkt-communicatie en een mediamix jaarplanning.

De vraagstelling waarop 7.777 respondenten reageerden: “Welke internetsite(s) zou u gebruiken/gebruikt u om een baan te zoeken?” (open vraag, maximaal vier antwoordmogelijkheden). Dit onderzoek levert een zeer divers beeld op als men actief op zoek gaat naar een baan:

  • Overzichtpagina’s (links naar andere websites),
  • (verticale) zoekmachines,
  • nieuwsbronnen met vacaturegedeelte,
  • blogs met personeelsadvertenties,
  • gratis marktplaatsen,
  • uitzendbureaus,
  • online sociale netwerken, en natuurlijk
  • generieke, gratis, regionale en niche jobboards
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Er zijn geen grote veranderingen in de top 10. Wel valt op dat er een afnemend belang zichtbaar is van generieke jobboards t.o.v. vorig jaar. Dat wil zeggen dat deze minder vaak als primaire bronnen worden genoemd. De grootste verliezers zijn hier Vacaturekrant.nl en Totaljobs.nl. Niche jobboards zoals Werkenbijdeoverheid (#10), Werkenbijhetrijk (#12), Gemeentebanen (#14) en Brabantzorg.nl (#16) worden relatief belangrijker.

Behalve Google worden (verticale) zoekmachines zoals Jobrapido (#27) en Askjim (#38) relatief weinig gebruikt. De functionaliteit of resultaten van deze metasearch sites laten dan ook nog zeer te wensen. Hier liggen nog kansen voor partijen die slimmer zoeken, matchen en deze informatie beter presenteren aan banenzoekers. Een binnenkort te lanceren site, die ik adviseer hierover, is veelbelovend.

Online sociale netwerken worden nog niet vaak genoemd als oriëntatiebron. Alleen LinkedIn (#22) en Hyves (#49) staan in deze top 50 lijst. Hoger opgeleiden noemen LinkedIn wel vaker als oriëntatiebron (top 10 oriëntatiesite voor deze doelgroep). Deze lage notering is niet vreemd omdat op beide sites nauwelijks vacatures direct zichtbaar zijn voor iedereen. Deze zijn nu veelal verborgen in status updates van het persoonlijke netwerk of in berichten van groepen. Bij LinkedIn moet betaald worden om een vacature in een openbare Job listing te tonen. Daarentegen zijn er ook mensen die hun zoektocht beginnen bij overzichtpagina’s zoals Job.nl (#18) of Startpagina (#31) als men op zoek gaat naar een baan. De toegevoegde waarde van (online) sociale netwerken lijkt bij veel mensen nog onbenut te worden.

© 2009 Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.