Toptalent – Ralf Knegtmans

Ik loop nu een tijdje mee in het recruitmentvak maar roep altijd dat ik bijna dagelijks nog nieuwe dingen leer of me verder ontwikkel. Dat doe ik enerzijds door zelf veel te experimenteren en te innoveren. Anderzijds door me te laten inspireren door anderen op mijn vakgebied en daarbuiten. De afgelopen weken had ik ook regelmatig een Wow! moment. Dit blog bijvoorbeeld had ik vorige maand niet kunnen maken met de kennis en tools die ik toen had.

Gisteren werd ik weer eens volledig verrast en geïnspireerd door Ralf Knegtmans, de auteur van het boek Toptalent. In een anderhalf uur durende presentatie beschreef Ralf de kenmerkende verschillen tussen de ultieme toppers en diegenen die weliswaar zeer goed presteren, maar nét niet uitmuntend. Zijn kernboodschap is dat toptalent zich met name onderscheidt door hun drijfveren en beweegredenen. Echter in 80% van de gevallen wordt door bedrijven uitsluitend geselecteerd op basis van diploma’s, IQ en competenties terwijl dit, volgens empirisch onderzoek, slechte voorspellers zijn van maatschappelijk/toekomstig succes!

Zijn conclusies zijn misschien even schrikken maar, zoals Ralf zegt, vernieuwend denken leidt altijd tot grote successen. Het boek is een absolute aanrader voor iedereen in het recruitment of P&O vak.

Boekrecensie “Toptalent”:

Dit boek is het rijke resultaat van een gepassioneerde zoektocht van de auteur, bekend headhunter, naar ‘de doorslaggevende eigenschappen van toptalent’. Daartoe heeft hij ruim zeventig interviews gevoerd met ultieme toppers, zoals Elco Brinkman, Dick Berlijn en Ad Scheepbouwer, maar ook met toppers ‘die net niet uitmuntend zijn’: mannen en vrouwen uit de private en publieke sector. In drie delen beschrijft en analyseert hij zijn inzichten waarna de auteur negen universele criteria identificeert en ontleedt, vervolgens tips biedt voor het ontwikkelen van toptalent, en tot slot organisaties handvatten geeft om toptalent te werven en te behouden. Met overzicht van geinterviewden, foto’s, verklarende woordenlijst en literatuuroverzicht. Een zeer toegankelijk geschreven boek, dat op gestructureerde wijze ongelooflijk veel kennis en inzichten bevat voor persoonlijke groei en ontwikkeling van mensen en hun organisaties. (Bron: NBD|Biblion recensie, Drs. A. Schipper MM)

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

2 gedachten over “Toptalent – Ralf Knegtmans

  • 15/06/2009 om 15:10
    Permalink

    Op 9JUN09 heb ik deelgenomen aan Elsevier’s Carrièreseminar. Het was een druk bezochte avond en de beide sprekers waren goed.
    Voor de pauze sprak Jacco Valkenburg. Zijn presentatie over ‘social networks’ en hoe je die kunt inzetten om een baan te vinden was klaar en duidelijk. Aan bod kwamen niet alleen handige tips en tricks maar ook interessante statistieken, zoals de meest effectieve wervinskanaal: bekenden en netwerken, of de groei van het aantal bezoekers op LinkedIn versus de stablisering/ daling van het aantal bezoekers op Jobboards. Op sociale netwerken kun je veel lezen over personen; het zoeken naar kandidaten is tranparant geworden. Dit in tegenstelling tot de (klassieke) search: geen transparantie.
    De presentatie van Ralf Knegtmans was pakkend. Bevlogen vertelde hij over zijn zoektocht naar de eigenschappen van top talent. Als je een beetje nadenkt, met een aantal top managers in gedachten, dan kom je zeker ook op een aantal eigenschappen. Met de 9 universele criteria in gedachten is het dan opvallend dat veel organisaties ’traditioneel’ blijven selecteren.
    De avond overziend kwam aan bod de openheid en toegankelijkheid van sociale netwerken versus de geslotenheid van de search bureaus. Omdat de managers van morgen vandaag al ‘open’ op sociale netwerken staan zal het zoeken in de toekomst naar talent, zoals het er nu naar uitziet, alleen maar transparanter worden. De geslotenheid van een search bureau blijft dan nog in het koesteren van kandidaten met de universele criteria van top talent.

  • 15/06/2009 om 18:22
    Permalink

    Buiten het feit dat ik mij door Ralfs presentatie heb mogen herkennen als “Top Talent” 🙂 gaf het feit dat ik weer een stuk rijker aan kennis het seminar verliet mij nog het prettigste gevoel.

    Ik was nog niet eerder naar een seminar op dit vakgebied geweest en ging er dan ook heen met een open vizier.
    Ik werd aangenaam verrast met 2 inhoudelijk zeer goed in elkaar gestoken presentaties waarbij ik in de presentatie van Jacco Valkenburg nieuwe mogelijkheden, trents en figures binnen sociale netwerken heb mogen ontdekken.
    Verder stemde het mij erg positief te vernemen dat er een verandering gaande is met betrekking op het waarderen en herkennen van Top talent.
    Luisterend naar de woorden van Ralf Knegtmans kreeg ik het gevoel dat we hiermee enigszins op de goede weg zijn maar dat het nog wel wat voeten in de aarde zal hebben eer Corporate Nederland zichzelf dit bewustzijn eigen zal hebben gemaakt.

    De tijd dat een eigen CV Database al of niet aangevuld met een abonnement op één van de “Monsterboards” voldoende is, is voor talentzoekenden voorbij. We komen niet meer onder de sociale netwerken uit. Niet als werkzoekende maar zeker niet als talentzoekende.
    De mogelijkheden qua social networks zijn tegenwoordig zo talloos, divers en op doelgroep afgestemd dat het voor zowel werkgevers / recruiters als voor werkzoekenden zeer belangrijk is te weten waar je, en met welke boodschap je jouw organisatie of jezelf presenteert. Jacco’s presentatie gaf een goed inzicht in de talrijke mogelijkheden hierin en een aantal zeer nuttige tips voor vooral werkzoekenden hoe je jezelf nou effectief presenteert en vindbaar maakt voor recruiters en toekomstige werkgevers op LinkedIn.

    Ook de tijd van het “dogmatisch” op opleiding, competenties en IQ selecteren lijkt z’n langste tijd te hebben gehad. “Talent for the Job” wordt ondergeschikt aan “Talent for the team” en zaken als EQ, passie, zelfreflectie en doorzettingsvermogen worden meer en meer een graadmeter van talent en dat is een goede zaak mijns inziens. Hierdoor zal Talent zich uiteindelijk ook vrijer voelen om meer in harmonie met zichzelf hun talent(en) verder te ontwikkelen en zichzelf beter weten te presenteren ipv zich bezig houden met het willen voldoen aan de huidige en geijkte KPI’s waarmee nu nog primair gemeten wordt.
    Ralf Knegtmans’ presentatie gaf een boeiend beeld van wat nu blijkbaar echt talent is. Afgaand op diepte-interviews met een 70 tal bewezen Top talenten uit het bedrijfsleven wist hij een prima vertaalslag te maken naar 9 universele criteria om Top talent te kunnen herkennen en nog veel belangrijker: te blijven boeien.

    Mensen zoals Jacco en Ralf dragen bij aan een proces van “Awareness” bij zowel Hiring Managers, Recruiters als bij werkzoekenden.

    Bedankt voor deze inspirerende avond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.